”När vi krokar arm med våra partners kan vi vara med och göra skillnad”

Josefine, i svart t-shirt, är volontär vid missionssjukhusets besök ute i byarna.

EFKs partner Mpongwe Baptist Association (MBA) i Zambia är en kyrka som vill vara med och göra skillnad för hela människan, i hela samhället. Bland annat driver MBA ett sjukhus i Mpongwe Öppnas i nytt fönster., som tar emot omkring 70 000 patienter årligen.

På sjukhuset är sjukdomar som hiv/aids, malaria och tuberkulos är vanliga. Här föds också många barn, i genomsnitt ca 250 barn varje månad. Sjukhuset skickar också mobila team ut till byar i landet, för att även de som har det svårt att ta sig till sjukhuset ska ha tillgång till vård. Teamens fokus ligger på mödra- och barnhälsovård och riktar sig främst till de allra minsta, barn under fem år. Dessa mobila team erbjuder vård som är livsavgörande för många, då de bland annat ger vaccin till små bebisar och föräldrar, undervisar i nutrition och vikten av att ge barnen vaccin, undersöker gravida och nyförlösta, väger och mäter barn mm. Är någon i behov av akut vård får de följa med tillbaka till sjukhuset.

Sjukhusets mobila team undervisar bland annat i nutrition.

Volontärer hjälper till vid besöken

Det finns även ett system av frivilliga från samhället som kan hjälpa till vid dessa besök i byarna. Josefine är en av dem. Hon är gift och har en liten dotter men eftersom hon inte har något jobb nu så ställer hon upp som volontär på sjukhuset och vid besöken i byarna. Josefine säger att hon gör detta för att hon har en passion, en passion att hjälpa människor i nöd.

När vi i EFK krokar arm med våra partners kan vi vara med och göra skillnad för människor.

/Anneli Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika

På Mpongwe Missionssjukhus betjänas omkring 70 000 patienter årligen.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.