Louice: Har man en
vision tycker jag man ska köra

Två gånger om året anordnar Lugnetkyrkan i Falun loppis i kyrksalen. Det är ett tillfälle för församlingen att visa att kyrkan inte är en plats dit bara församlingsmedlemmar är välkomna.

Louice Tegenfeldt är ansvarig för loppisen och hon tror att den sänker tröskeln för falubor att vilja gå in i kyrkan.
– Absolut tror jag det. De känner igen konceptet loppis och är mer bekant med den miljön än med gudstjänst. Sen har jag hört från folk att de tycker loppisen är bra organiserad och att det är en positiv stämning, säger Louice på plats i kyrkan.

Antalet försäljare har de begränsat till hundra personer och Louice säger att det är ett högt tryck på försäljarplatser. Flertalet är människor som inte tillhör församlingen.
– Senast hade vi 180 intresserade. Det är trist att säga nej, men ett angenämt problem.

Loppisen hölls i september och Louice räknar att det kom omkring 1000 personer för att handla.
– Vi hade 450 besökare redan de tio första minutrarna.

Husgrupp tog initativet

Det hela började i en husgrupp där några ville samla in pengar till församlingens projekt med inriktning barn och familj. De kom på att just en loppis där man säljer barnkläder och leksaker skulle passa.

I september i år samlades 65 750 kronor in till EFKs arbete för att hjälpa familjer i Centralafrikanska republiken. Sammanlagt har de kunnat skicka iväg 600 000 kronor till de olika projekten som församlingens missionsråd har beslutat.

Lugnetkyrkan har ett bra läge, en foajélokal med lunchrestaurang för allmänheten och en kyrklokal som ibland hyrs ut för konferenser. Det tror Louice gör sitt i sammanhanget för falubor att vilja ta klivet in i kyrkan, att de redan känner till lokalerna. Men hon uppmuntrar alla församlingar till att verkställa tankar om insamlingar.
– Har man en vision tycker jag man bör testa och bara köra. Driv, lust och ork kommer ifall viljan att göra något finns. Sen behöver man ge det tid, inte bara en gång eller två gånger.

Lugnetkyrkans loppis:

  • Loppisen riktar sig till barnfamiljer i Falun.
  • Pengarna går till EFKs projekt runt om i världen.
  • Fokus är på projekt som berör barn och familj, samt miljö.

Louices tips till andra församlingar:

  • Tveka inte, testa och kör!
  • Ge det tid att landa hos folk. Den första eller andra gången kanske inte så mycket händer.
  • Ha andra happenings i samband. Vår barnkör sjunger också under dagen och jag vet att flera kommer bara för att lyssna på den. Och loppiscafét vi har är väldigt uppskattat.


Artikeln hämtad ur Specialdirekt 2019. Text och foto: Anna Mendelsson