Henrik: "Wow, att det kunde vara så här enkelt att samla in i församlingen!"

Visst kan det vara svårt att både hitta tid och ibland lust att engagera sig i sin församling. Och kanske svårt att hitta sin plats. Henrik Andersson som är medlem i Betaniakyrkan i Skara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vittnar om att det kan vara raka motsatsen.

Förra året efter att en cyklon dragit fram över Moçambique Öppnas i nytt fönster. kände Henrik Andersson och Betaniakyrkan i Skara att de ville göra något för de drabbade.

– Vi ordnade en gospelkonsert med insamling. Det gick bra men vi ville göra något mer. Vi kom på idén att fråga en restaurang här om att få abonnera stället och ordna en söndagslunch där. De nappade och ställde upp gratis med lokal och tallrikar. De och vi tog kontakt med olika sponsorer som stod för maten. På en lunch med över 150 gäster fick vi ihop 40 000 kronor.

Detta gav församlingen mersmak.

– Wow! Kan det vara så här enkelt, sa vi till varandra efteråt. Och vi tyckte att detta skulle få bli tradition. Vi hoppas att flera församlingar tar efter, liksom copy paste.

Vad gör ett sådant engagemang med en församling?

– Det sammansvetsar oss, särskilt om man kan göra något som ger resultat. Och när man gör något utåt blir det evangelisation. Det är nog det viktigaste: kontaktskapet med människor utanför kyrkan.

Henrik jobbar som resande försäljare och menar att ens engagemang borde grunda sig i vad man själv tycker om att göra.

– Behoven i församlingar kommer alltid att vara större än vad man mäktar med. Det viktigaste är att göra det man brinner för. Jag känner mig otroligt välsignad av att ge och blir motiverad att göra mer.

Nu håller han på med ännu en idé där hans egen yrkeskompetens kommer till nytta.

– Förra året på Torpkonferensen visade och sålde EFKs missionär Eva-Lena Hellmark som arbetar med organisationen Threads of Hope i Grekland Öppnas i nytt fönster. produkter från arbetet. Jag kan inte åka dit och hjälpa till med sömnad eller jobba som kurator. Men jag kan distribution. Jag har fått låna hem material och församlingsmedlemmar har sålt på sina jobb och vi hade en marknad i advent. Hittills har vi sålt för 20 000 kronor. Det är också något andra församlingar skulle kunna göra.

Artikeln är hämtad ur specialnumret av Direkt 2020 Öppnas i nytt fönster.. Text: Anna Mendelsson Foto: Peter Gustavsson

Mer om Henrik

Namn: Henrik Andersson
Bor: Skara
Ålder: 49 år
Arbete: Resande säljare för utrustning inom metallhantering
Församling: Betaniakyrkan, Skara
Engagemang: En idéspruta som bland annat dragit igång lunch för att samla in pengar till välgörehet och distribuera Threads of Hopes produkter.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Kontakta mig om du har idéer eller funderingar på vad ni som församling kan göra för insamling!

Hans Lindstrand
Insamling/Ge för livet och Ansvarig för kapitalförvaltning pensioner 50 %

070-524 38 75

Mejla mig!